iskanje

Erasmus+ From roots to routes 2. del

Nazaj

8 dijakov 2. letnika in dve spremljevalni učiteljici smo se v okviru Erasmus+ projekta odpravili na Češko v mesto Přerov. V projektu sodelujemo s češko šolo Gymnázium Jakuba Škody in špansko šolo IES Martin Rivero iz mesta Ronda. V nedeljo, 21. 4., so slovenske in španske dijake sprejele družine gostiteljice.

Jakob vs. Lucija

4. DAN: četrtek, 25. 4.

»There is no point in preserving 100% the former architectural style of historical buildings, we should give a chance to modern concepts of their renovation,« je bila iztočnica današnjega prvega kroga debatnega turnirja, v drugem krogu pa smo debatirali na temo »Cars should be banned from city centers«. Po naključju sta se kot tekmeca kar trikrat znašla po dva Slovenca, čeprav so bile vse skupine sestavljene iz dijakov vseh treh držav. Debaterji so goreče zagovarjali svoje argumente in publiko popolnoma prevzeli. Na koncu je slavila skupina, ki se je že na začetku poimenovala The winners. 😊

Merjenje hrupa

Po debati so dijaki digitalno vrisovali učne poti in jih opremili s QR kodami. Slovenski del ekipe je zanimala tudi jakost zvoka v različnih delih mesta, zato smo se odpravili v cono za pešce, v predel z omejitvijo hitrosti, v park, ob najbolj prometno cesto in na vseh teh točkah izmerili hrup s pomočjo mobilne aplikacije.

Pav

5. DAN: petek, 26. 4.

 

Z vlakom smo se odpeljali do mesta Kroměřiž, v katerem stoji grad, ki je del Unescove svetovne dediščine, obdaja pa ga čudovit grajski park. V parku, kjer je manjši živalski vrt, so nas presenetili pavijani, makaki, papige, ovce, gosi, kar prosto pa se sprehajajo tudi pavi in kunci.

Slovenska ekipa pred ogledalom

Samo za nas so odprli grad Kroměřiž in nas vodili po njegovih mogočnih sobanah. Vodička nam je predstavila pestro zgodovino gradu in izpostavila pomembne dogodke, ki so se v njem odvijali in ob katerih so znamenite zgodovinske osebnosti prinašale bogate darove, ki danes krasijo notranjost prostorov.

MENU
Hitre povezave